118 miljöcertifierade lägenheter med studentbudget

Projekt: Nålskäran

Uppdragstyp: Projektledning

Kund: Chalmers Studentbostäder

År: 2013

För Chalmers Studentbostäder tog vi oss an ett projekt med ett riktigt ambitiöst mål: att minska bostadsbristen för studenter i Göteborg genom att bygga miljövänliga och snygga studentlägenheter till rimliga hyror. Det ställde höga krav på effektivitet för att skapa så mycket nytta som möjligt för pengarna.

Projektet i korthet

01.

Höga ambitioner på studentbudget

Chalmers Studentbostäder ska erbjuda studenter och forskare lägenheter de har råd att hyra – utan att tumma det minsta på estetik eller miljökrav. Och det gick, tack vare effektiv användning av alla resurser i projektet.

02.

Utmanande sluttningstomt

Markförhållandena innebar också utmaningar: huset skulle byggas på en sluttande tomt med annan bebyggelse precis nedanför.

03.

Certifierad Miljöbyggnad Guld

Nålskäran var det första studentboendet i Sverige som certifierades på nivå Guld. Det har också fått ett hedersomnämnande vid Årets Miljöbyggnadspris och nominerats till Årets bästa byggnad i Göteborg.

I projektet Nålskäran uppfördes 118 studentlägenheter på Guldheden i Göteborg, med målet att bygga miljövänliga lägenheter som studenter har råd med. Vi på Inhouse Tech ansvarade för projektledning, projektering och byggledning. När huset stod färdigt hade vi tillsammans med beställaren Stiftelsen Chalmers studentbostäder, entreprenören PEAB och ett stort antal underkonsulter lyckats skapa 118 gröna bostäder med centralt läge för under 100 miljoner kronor.

Utmaningarna

Under projekteringen handlade vi upp de många underkonsulter som behövdes i projektet – allt från vvs och el till miljö. ”Med hjälp av uppstartsmöten där förväntningar och önskningar tas upp och löpande avstämningar under gång kunde vi se till att projektet fortlöpte så smidigt som möjligt”, säger Nils Brazée som var vår projekteringsansvarige.

Det är viktigt att inte fastna i gamla hjulspår och tänka att det man brukar göra är det som man ska göra, det är det rött kort på. I sådana här projekt är det viktigt att vara öppen för att tänka nytt.
Nils Brazée

Efter projekteringsfasen hade vi på Inhouse Tech även rollen som byggledare. De löpande byggmötena fortsatte med god stämning trots ganska tuffa krav. Efter projekteringsfasen hade vi på Inhouse Tech även rollen som byggledare. De löpande byggmötena fortsatte med god stämning trots ganska tuffa krav. ”Rätt ska vara rätt är en princip jag alltid försöker hålla i mina projekt”, säger vår byggledare Martin Jaworski, ”och även om vi hade våra meningsskiljaktigheter så hade vi alltid en respekt för varandras affär och en bra dialog i det här projektet tycker jag.”

Uppmärksammat slutresultat

Nålskärans 118 bostäder om 24 respektive 36 kvadratmeter ryms på 6 våningar på Doktor Forselius backe i Göteborg. På gården finns generöst med cykelparkeringar och en bilpool för hyresgästerna. Och trots att huset är byggt med gedigna material och solceller på taket har de boende rimliga hyror. Nålskäran är också certifierat med Miljöbyggnad Guld. Miljöcertifieringen görs av Sweden Green Building Council, enligt deras system för miljöklassning som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. När certifieringen gjordes 2014 var Nålskäran det enda studentboendet i Sverige som uppnått den nivån. Sedan dess har projektet dessutom fått både hedersomnämnande vid Årets Miljöbyggnadspris och nominerats till Årets bästa byggnad i Göteborg, samt mycket positiv uppmärksamhet i media.

Än idag är Nålskäran ett av mina bästa projekt.
Åke Thunberg, Chalmers studentbostäder.

När projektet kom i mål med 118 lägenheter på strax under 100 miljoner kronor var vår beställare mycket nöjd. Tillsammans gjorde vi verklighet av höga ställda ambitioner så att fler studenter och forskare får ett trivsamt och miljövänligt boende till en rimlig peng. Det är också vi på Inhouse Tech stolta över.

Lärdomar från projketet.

”Det är viktigt att inte fastna i gamla hjulspår och tänka att det man brukar göra är det som man ska göra, det är det rött kort på. I sådana här projekt är det viktigt att vara öppen för att tänka nytt.”

Nils Brazée - Ing, KA
Projekteringsansvarig för Nålskäran